Naša Športová agentúra Dukla má v svojej dlhodobej koncepcii publicistiky obsiahnuté široké spektrum tém. Podstatné a systémové miesto dostáva symbióza športovcov a športu vo všeobecnosti, ale Vojenského športového centra Dukla zvlášť, v prepojení športovej výkonnosti jednotlivcov, ich zdravia a vedeckých poznatkov. Existujúcich, ale aj tých, ktoré sú v štádiu výskumu. Zastavme sa na úvod pri jednom takom.
Zastaveniu môžeme dať smelo podtitul: Acerola, zdravie a imunita organizmu.
Téma dnes, ale i dávno predtým, veľmi dôležitá na poznanie, zovšeobecňovanie získaných a získavaných skúseností, ale hlavne pre športovú prax v súvislostiach bežného života.
Acerola je čerstvé, zdravé ovocie zo stromu, ktorého pôvod pripisujú odborníci Karibskej oblasti, ale aj Barbadosu a západnej Indii. Acerola dnes zaujíma celý svet. Je o nej dostatočne známe i to, že jej pestovanie je dnes najviac rozšírené v Brazílii. Mnohí jej produkty však z pohľadu používania poznajú zo súčasných lekární, teda pripravovaných chemickou cestou. Nás však zaujíma prírodná acerola s obsahom prírodného vitamínu C.
Na osobnú skúsenosť s acerolou sme sa okrem mnohých iných opýtali dnes Miloša Bátovského, bývalého reprezentanta Československa, a viacnásobného majstra republiky, v chôdzi na 50 km. Miloš Bátovský nám, okrem iného, v tejto súvislosti povedal aj toto:
„Osobne som sa s týmto ovocím mal možnosť stretnúť v roku 2000 ako vrcholový športovec. Mal som možnosť užívať prírodnú acerolu, teda bez chemickej úpravy. Jej unikátnosť spočíva v tom, že v 100 gramoch aceroly je viac ako 1 600 miligramov prírodného vitamínu C. Okrem spomenutého vitamínu je pri takom používaní aceroly aj množstvo iných minerálnych látok, ba súčasťou pitia je tam aj bioaktívna voda, ktorá je veľmi potrebná pre ľudský organizmus. Osobne, ako som už spomenul, mal som možnosť počas dlhodobého tréningového cyklu, aj s členmi nášho kolektívu atletickej chôdze, počas sústredenia so zdravou výživou, kde bol súčasťou aj pitný režim aceroly priamo v Brazílii, v srdci produkcie tohto ovocia, možnosť saturovať aj iné druhy, ktoré dnes vo svete nie náhodou čoraz viac užíva aj bežný človek.“
Nielen Miloš Bátovský, ale napríklad aj slávny futbalista Pelé, ešte pod rodným menom a priezviskom Edson Arantes dos Nascimento, sa mal možnosť presvedčiť o nezastupiteľnom využívaní prírodného vitamínu C v „čerešničkách“ aceroly. Rovnako tiež počas MS vo futbale v Brazílii, kedy tam vyčíňal vírus Zica, tak urobil aj doktor Anton Korgo. Práve tento pán, ktorý vyslal na základe vlastných výskumov prírodnú acerolu do celého sveta. Doktor Anton Korgo najskôr vyštudoval lekársku mikrobiológiu vo Švajčiarsku, kde dnes žije a v súvislosti o prírodnom vitamíne C, aceroly a športovcov, nám okrem iného, v mnohých rozhovoroch o acerole, povedal aj toto:
„Acerola, ale hádam ešte presnejšie, vitamín C, v tejto „čerešničke“ zo známeho stromu v Brazílii, bol skúšaný priemyselným spracovaním viackrát, rôznymi aplikáciami v rôznych laboratóriách. Podčiarkujem, bol skúšaný spôsobom priemyselného, teda, chemického spracovania. Výskumní pracovníci vyslovili hypotézu, že, keď nemá pri chemickom spracovaní obsah stály a definovateľný a má napríklad v 1 tabletke 1 000 miligramov, skúšajme možnosti jeho využitia. Na ten prírodný vitamín C sa akosi zabudlo, nuž my sme dostali úlohu, pravdepodobne od vyššej moci. Plody aceroly sú jedlé a široko konzumované v prírodnom stave, hlavne pre vysoký obsah prirodzene prírodného vitamínu C. Ten obsah je až 1 667, 6 miligramu vitamínu C, nuž sme sa rozhodli ten živý, žiadnym chemickým spracovaním nemenený extrakt, v pôvodnom stave zmrazením za teploty -25 °C, dodávať až na trh k spotrebiteľovi do celého sveta. Výsledky jeho používania v prírodnom stave, a náš správny postup, a aj zásluhou toho čo zdôrazňujem, potvrdil vo svete stále väčší dopyt po prírodne spracovanej acerole.“
S pánom Antonom Korgom priniesol zo slovenských médií viacero rozhovorov počas minulého roka internetový magazín sportlandia.sk, teda náš súčasný mediálny partner.
Dnes prinášame tento materiál po prvý raz v komunikácii s bývalým špičkovým športovcom v internetovom slovenskom médiu vôbec. Pripomíname, že Miloš Bátovský je v súčasnosti hlavným metodikom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, ale už dlhšie obdobie je súčasťou tímu odborníkov, ktorý sa danou problematikou zaoberá aj na vedeckej báze. Len tak mimochodom, v období aktívnej pretekárskej činnosti, v atletickom tričku s logom armádnej Dukly, bol celkom 7x majstrom republiky v atletickej chôdzi na 20 km a 50 km. Keďže s ním pripravujeme na tému uvedenú v titulku tohto článku aj živé vystúpenie prostredníctvom internetových televíznych kamier už v budúcom mesiaci februári, toto je špeciálna premiéra na túto tému, výlučne robená so športovcom o športovcoch, zdraví, imunite organizmu človeka a priamo s takým, ktorý žil a žije športom, pri dodržiavaní zdravého spôsobu života aj dnes. Tu sú jeho ďalšie slová:
„Je dobré, ak sa človek presvedčí prostredníctvom vlastných pozitív, že najlepšia investícia je do vlastného zdravia. Prírodnú acerolu aj dnes využívajú prostredníctvom pitného režimu viacerí súčasní špičkoví športovci. Táto téma bola posunutá aj do vedeckého bádania prostredníctvom spolupráce Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a Karlovej univerzity v Prahe zásluhou pána profesora Vitka. Ale to je už oveľa širšia téma na debatu. Patrí sa však zdôrazniť to, čo už pradávno niekto z múdrych povedal: Najťažšou chorobou je neznalosť zákonov prírody, podľa ktorých treba žiť. Príroda sa vráti, aj keď ju vidlami vyženieš. Na jednej strane vie byť voči nám, ľuďom veľmi krutá, máme aktuálne vlastné skúsenosti s COVIDom-19, na strane druhej, je aj veľmi milosrdná.“
Dodávame, preto sú veci a skúsenosti, o ktorých hovoríme, dnes viac ako inokedy, aj v publicistike, pre naše životy potrebné.